Rómskych obyvateľov bytov v Starej tehelni v Prešove oplotia

26.09.2005 Poprad

Prešov 26. septembra (TASR) - Do konca tohto roka upravia jestvujúce oplotenie Domu dôchodcov na Veselej ulici v Prešove, čím sa zamedzí vstup nepovolaných o...
Prešov 26. septembra (TASR) - Do konca tohto roka upravia jestvujúce oplotenie Domu dôchodcov na Veselej ulici v Prešove, čím sa zamedzí vstup nepovolaných osôb z lokality zvanej Stará tehelňa. O tomto projektovom opatrení rozhodli poslanci prešovského mestského parlamentu na svojom dnešnom rokovaní.

Okrem toho do konca marca 2006 v lokalite Starej tehelne, kde vo vyše 150 nájomných bytoch žijú prevažne Rómovia, zriadia stále pracovisko mestskej polície a inštalujú dve priemyselné kamery s ovládacím systémom. Do konca júna 2006 majú byť v rámci spomínaných opatrení postavené dve ihriská s mlatovým povrchom.
Prešovskí poslanci sa zaoberali týmto návrhom po tom, čo na ich predchádzajúcom rokovaní v júli vystúpili zástupcovia petičného výboru s požiadavkami na radikálne riešenie ich situácie. Sťažovali sa na ohrozovanie svojej bezpečnosti a rozkrádanie svojho majetku skupinami neprispôsobivých Rómov.
Na dnešnom zasadnutí sa nezúčastnil žiaden predstaviteľ akejkoľvek rómskej občianskej iniciatívy. Viacerí zástupcovia tejto komunity však protestovali v miestnych médiách po tom, čo sa na júlové zasadnutie prešovského zastupiteľstva dostali problémy života v lokalite Stará tehelňa.
 

Vyberte región

mark